#dinröst
Din röst och min röst. Sverige är en demokrati med ett traditionellt högt valdeltagande. Det skall vi vara stolta över. Min röst och din röst, vi tar tillvara på möjligheten att välja våra ledare. På en del håll i världen dör människor som kämpar för rösträtt, vi är priviligierade och tar det för givet.
Idag är det inte längre självklart att vara trogen ett parti val efter val. Det blir allt vanligare att rösta efter olika sakfrågor, eller rösta på olika personer som vi tror kan bli bra förespråkare för våra egna uppfattningar. Kryssa hit och dit, driv personkampanjer och en del personer sätter upp egna skyltar för att synas och komma högre upp på listorna. Det är okey tycker jag, alla ska göra som dom vill.
Med personvalen och fokuseringarna på individerna i de olika politiska partierna kommer en annan stressfaktor, det offentliga rummet är ändlöst och i kulisserna står medierna beredda att förhärliga eller förgöra de politiker vi röstat på. ”Vanliga” människor, så som jag själv, kan också vara med och påverka genom bloggar, Facebook, Twitter och andra sociala medier. Man kan visa upp bilder helt ryckta ur sitt sammanhang för att styrka sin egen uppfattning.
Det räcker inte längre med att den aktuella politikern gör ett bra jobb, de måste också ha en bakgrund och ett privatliv som tål att granskas i det oändliga. Som det granskas! Jag kan tänka mig vilken mardröm det är för vilken partiledning som helst att tillsätta en post eller skriva namn på en röstsedel. Alla som förknippas med ett parti måste tåla att granskas av medierna. Någonstans har pressen tagit ifrån väljarna makten att bestämma. De sätter feta rubriker och kan ödelägga karriären som byggts upp under lång tid. De visar inte heller, i sin desperata jakt på att sälja tidningar, någon som helst respekt för folkets val. Jag tänker på Sahlin, jag tänker på Juholt och jag tänker på att Carl Bildt, som är den bästa utrikesminister vi någonsin haft, och kritiken för hans aktieinnehav, aktier han skaffade innan han fick sin ministerpost. Oavsett vilket politisk färg de drabbade politikerna har så stinker den här formen av rapportering, ofta efterföljs den av en ruinerad karriär. När du läser rubriker som tar heder och ära av en politiker så tänk att detta är en politiker som svenska folket i ett demokratiskt val har röstat fram. Det kanske inte är den du röstade på, men majoriteten gjorde det och då ska inte kvällstidningarna ändra på det.
Människor kan göra bra, göra fel och göra bättre. Någon som har gjort en tabbe kan mycket väl ändå vara en god ledare, en skicklig debattör eller rätt på en viss post. Det pratas om att ge kriminella en ny chans, varför ska en politiker som genom hela sin karriär, och åren före den också för den delen, inte ha samma förutsättningar?
Ministrar och politiker på andra poster kan med ögonblicks varsel bytas ut för att pressen väljer att driva kampanj mot dem, inte för att väljarna röstar så. Det är skrämmande.
Nu till mer lokala händelser. Jag skrev i ett inlägg på Facebook att enligt TV var politikerna ute och knackade dörr, men hos mig i Kläckeberga har ingen utom Sverigedemokraterna varit, och de passade på när jag inte var hemma men lämnade en pamflett och ett visitkort. I kommentarsfältet svarade bland andra Johan Persson, ordförande i kommunstyrelsen i Kalmar och socialdemokrat. Han skrev att han gärna kom och svarade på mina frågor inför valet, och idag dök han upp på en fika. Jag har aldrig röstat på sossarna, i kommunalvalet brukar jag rösta efter sakfrågor, vartannat år vänster och vartannat höger ungefär. I riksdagsvalet är jag partitrogen, och har varit de senaste tre eller fyra valen.
Det var trevligt att trots att jag bor som jag gör, i en liten by, få besök av Johan Persson och få chansen till en unik pratstund om vad han vill med sin politik. Jag hade förberett mig med femton frågor, varav de första elva rör Kalmar och Kläckeberga. Jag tänker nedan beskriva mina frågor och även skriva vad jag tycker om Johans svar, men jag tänker inte skriva vad han svarade eftersom det kan komma fler politiker och hälsa på, och jag vill inte ge dem en ledtråd om vad jag själv tycker. Samtidigt när man väl tar upp en fråga så slutar man att vara objektiv, för man tar inte upp saker man struntar i, eller hur?
Fråga 1: Skolmaten, innehåll och budget? På den frågan fick jag ett tillfredställande svar, bättre än väntat faktiskt. Det blir en stjärna för det.
Fråga 2: Här undrade jag om den regel som finns att människor som är 85 år och äldre har rätt att få posten fram till tomtgränsen, Johan svarade att det är inte en kommunal angelägenhet, så vi hoppar till nästa fråga.

Fråga 3: Är du feminist? Här svarade Johan så bra att jag nästan kände igen mina egna tankar. Två stjärnor är vi uppe i.

Fråga 4: Vad ska vi göra år cykeleländet i innerstaden? Här fick jag också ett svar att vara nöjd med, och det som jag inte är nöjd med, det är ett polisiärt ärende. Jag ger Johan en stjärna för det svaret, nu är han uppe i tre.
Fråga 5: Jag frågade om stortorget, och varför det så ofta är tomt. Jag föreslog också att man kanske kunde införa hantverksmarknad någon gång på sommaren när det är många turister i stan. Vi pratade också om avgiften för att stå på torget som knalle. Jag är nöjd med svaret jag fick, och även med hänvisning till mer information. Ännu en stjärna för Johan, totalt fyra av fem möjliga än så länge.
Fråga 6: Här ville jag veta mer om länsmuseet, lokalhistoria och saker relaterat till det. Det var inte kommunens bord, så Johan blir utan stjärna.
Fråga 7: Vi diskuterade parkeringsmöjligheterna för bilar och cyklar på Kvarnholmen, och även avgifter för parkering. Johan berättade om planerna på ett parkeringshus. Vi hade inte samma åsikter i frågan, och ingen stjärna utdelas.

Fråga 8: Fängelset. Det finns tydligen mycket bra planer på att bygga en helt ny kriminalvårdsanläggning i närheten av nya polishuset, med häkte och fängelse inom bekvämt avstånd från tingsrätten. Johan får sin femte stjärna för det svaret, och jag känner mig fri att ta ifrån honom den igen om de skulle fylla det nuvarande fängelset med studentlägenheter.
Fråga 9: Jag frågade vad man gör för satsning på att integrera invandrare i kommunen med svenskar, och fick ett mycket tillfredställande svar, sex stjärnor!
Fråga 10: Här var jag riktig lokalpatriot och frågade vad kommunen hyser för planer för området i Kläckeberga. Johans svar var på gränsen till två stjärnor, men jag ger honom en, och en starkt lysande.
Fråga 11: Jag frågade Johan om det finns några planer på att fixa till korsningen där Kläckebergavägen svänger ut på Kalmarvägen, men problemet är att kommunen äger Kalmarvägen, som är en norrgående förlängning av Norra vägen, och trafikverket äger Kläckebergavägen och vill inte göra något åt denna livsfarliga korsning. Detta är direkt tragiskt, att en vägkorsning som dagligen passeras av många barn ska vara så farlig. Ännu mer tragiskt att den ska fastna i byråkratins långsamma och inte alltid så välmalande kvarnar. Johan får ingen stjärna för detta, men jag hoppas att jag inom en överskådlig framtid får möjlighet att ge honom den, och en till trafikverket. Jag blev lite ledsen att höra att det inte finns planer på att fixa detta, en rondell där vore en utmärkt lösning.
I det stora hela klarade han sig bra så här långt, sju stjärnor av elva, och kanske är resultatet lite missvisande eftersom inte alla mina frågor var kommunala ärenden. Så jag får nog säga att på de frågor som rör kommunen svarade han som jag tycker, så han ligger mycket bra till för att få min röst. Jag är kanske lite gammalmodig också när det gäller politik, jag tycker det är viktigt att inte bara simma i sin egen ankdamm, utan blicka ut mot världen och tycka till om den också. Därför ställde jag några frågor som rör andra människor och länder, för att pejla läget och även för att försöka lista ut var Johan Persson har sina sympatier och antipatier. Fortfarande skriver jag bara min uppfattning om hans svar.
Fråga 12: Skottlands frigörelse? Här svarade Johan fel, enligt mig alltså …
Fråga 13: Israel eller Palestina? Ett bra svar.
Fråga 14: Var Bobby Sands en frihetskämpe och ett offer för Thatchers regim, eller var han en terrorist och en självmördare? Johan passade den frågan då han inte tyckte att han var insatt nog i den. Klokt.
Fråga 15: Var Bush en bra president jämförelse med Obama? Johan gav intryck av att vara mycket insatt i frågan, och gav ett bra svar med ekonomiska aspekter som imponerade.
Så av dessa totalt femton frågor jag fick ställa, svarade Johan bra på nio av dem, och får alltså nio stjärnor. Det viktiga är att de flesta stjärnor får han för frågor som rör Kalmar, som är relevanta för mig då jag bor i kommunen. Jag vill tacka Johan Persson för att han tog sig tid att prata lite politik och komma hit på en fika. Det är mycket att göra nu för alla politiker, dörrknackningar, debatter och allt möjligt. Det är en förmån att få sitta en liten stund i lugn och ro och bara prata. Ungefär som det var förr, från början när demokratin föddes och männen samlades på torget för att rösta. Innan någon kommer med en kommentar om att kvinnorna inte var med, det var andra tider i det gamla Grekland, idag är vi alla med och kan söka fakta.
Jag vill avsluta det här superlånga inlägget med att citera en vän från darten, och Facebook i hans mycket kloka inlägg på fejan häromdagen:
Stefan Borg skrev: ” I dessa valtider tänkte jag bara påminna er som jag har på min vänlista,att ni får tycka,tänka,rösta på vad ni vill utan att jag kommer att ta bort er från min vänlista!Den dagen då vi inte får tycka,tänka , rösta på vad vi själva vill,då kommer det att gå åt helvete. Tänk om alla hade varit stöpta i samma form så jäkla tråkigt det skulle va och vad fan skulle folk prata/skriva om då??”
Nu ska jag gå in och titta på fotboll, heja Sverige även om det bara är en träningsmatch!
© Kicki Karlén Kläckeberga 2014

Annonser