Etiketter

, , , , , ,

Med anledning av den här historien om skeletten i kyrkan har jag några tankar om pietet, och respekt för människoliv och för döden.
Idag är det inte samma stämning som för kanske femtio år sedan. Kyrkorna står ofta ganska tomma, och fyller inte längre samma funktion som förr då prästen var byns mest respekterade man och alla gick i mässan. Det finns fortfarande många som tror, och jag är övertygad om att det är viktigt för att behålla en hälsosam respekt för varje människas liv och död.
Jag blev glad när jag läste i tidningen Barometern att Bo Alvemo uttalat sig om skeletten, och även har en del teorier om dem. Han är en mycket kunnig historiker med speciellt intresse av Nils Dacke och om den tiden, och vad som då hände här i lilla Kläckeberga. Jag rekommenderar er att försöka få tag i hans bok Nils Dacke – Rebellen. Den finns här: http://www.adlibris.com/se/bok/nils-dacke-rebellen-9789197138154

Bo Alvemo föreslår så klokt att om skeletten skall återbegravas så borde man göra ett litet minnesmärke över dem. Det kan vara tyska legosoldater, eller Nils Dackes män som begravts i massgravar. Läs hela den utmärkta artikeln här: http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/klart-man-maste-ta-reda-pa-vad-som-har-hant(4389216).gm

Jag tycker att församlingen i Kläckeberga – Förlösa borde göra något gott av denna uppmärksamhet som riktats mot Kläckeberga kyrka. Varför inte ha en mässa, där man ber för de själar som är anonymt begravda, själarna till de vars gravar och gravrätter har upphört i samband med ett föredrag om kyrkan? Kanske bjuda in Bo Alvemo att tala och berätta det han vet om Kläckeberga Kyrka? Sedan ta upp kollekt och låta det gå till ett välgörande ändamål, antingen för att bevara kyrkan och satsa pengarna på det, eller för att upprätta en minnessten över alla de anonyma som vilar i kyrkan, eller varför inte för att hjälpa en utsatt grupp i samhället?
På så sätt skulle vi få folk till kyrkan, chansen att vidga vårt vetande och inte minst kanske en liten donation till ett behjärtansvärt ändamål.

Kicki Karlén, Kläckeberga

IMGP0064

Annonser