Idag blev jag kontaktad av bägge våra lokala tidningar angående ett mejl jag skickat till ordförande i kommunfullmäktige Johan Persson. Mejlet handlade om skeletten i Kläckeberga Kyrka som ingen vill ta ansvar för. En del vill att det ska forskas om hur gamla de är, andra vill begrava dem någonstans, en del vill begrava dem och märka ut platsen så att andra som i framtiden vill forska kan gräva upp dem igen … Församlingen har inte kunnat göra så mycket, det är svårt att handskas med arkeologiskt material på ett vettigt sätt utan resurser för det. Länsmuseet lovade först att ta hand om det, men ändrade sig sedan och är inte intresserade.
Sedan 2009 har skeletten efter cirka 80 människor av okänd ålder och ursprung förvarats i källaren i Kläckeberga kyrka.
Jag undrar om Ikea skulle känna sig stolta över det här fyndiga sättet att lösa problemet med dyra begravningar, och lägga skelett till listan över vad man kan förvara i en Ikeakasse, förutom tvätt, hö, halm, ryktsaker, använda som resväska, vinterförvaring och nu som en vila medan alla slåss om vem som har minst ansvar för situationen.
Hur skulle du känna det om det kanske är din farfars farmor som förvaras så här? Eller värdefulla antropologiska fynd från vikingatiden? Antagligen kommer vi aldrig att få veta, för ingen vill ta tag i ansvaret och ge oss svaren.

Översiktbenenreddat copy

Annonser