Etiketter

, , , , , , , , , , , , ,

Överst på bloggen finns en bild som föreställer en del av Kläckeberga kyrka. Idag har jag varit i kyrkan och fått veta mer om denna fantastiska byggnad, fått tillfälle att fotografera och vandra runt i en kunnig kyrkvärds sällskap. Detta kan också du göra! Varje dag mellan klockan elva och sexton är kyrkan öppen för besökare som vill veta mer om denna försvarskyrka i Kläckeberga utanför Kalmar. Bara innertaket är väl värt ett besök, detta målade trätak är vackert. Det finns tre altartavlor, en orgel-läktare och så förstås en intressant källare …

Mitt intresse för kyrkan började när jag skulle skriva novellen Brudprovet, som tilldrar sig i kyrkan. Jag åkte upp dit en kväll och fotograferade lite och vandrade runt på kyrkogården. Jag föreställde mig hur platsen såg ut på vikingatiden, med Kläckebergaviken som rann fram till kyrkan. Jag föreställde mig den gård som byggts där uppe på bosättningen från vikingatiden och hur kyrkan sett ut från början. 1611 brände danskarna ner den, men den har byggts upp igen, vilket ni förstår eftersom den fortfarande finns kvar …

Novellen är fortfarande under bearbetning. I min novell går brudparet med prästen ner i kyrkans krypta, eller källare ska det nog vara i det här fallet. Det som var häftigt var idag när jag fick gå ner i kyrkans källare och trappan ner såg ut precis som jag föreställt mig och skrivit i novellen. Jag har samlat på mig material, ganska överdrivet tycker kanske ni att göra så mycket research för en novell, men jag blir mer och mer intresserad av historiska händelser i min lilla by Kläckeberga. Länsmuseet är inte till någon som helst glädje, de är bara fokuserade på båten Kronan som sjönk i Kalmarsund och lägger alla pengar på den. I källaren på Kläckeberga kyrka finns det en stor mängd skallar och skelett som hittats när man renoverade trappan till ingången. Länsmuseet skulle koldatera dessa och komma med information, men valde att lägga pengar på båten i stället, och den är inte ens byggd här i Kalmar! Skandal säger jag. Om Destination Kalmar ska lyckas dra hit turister är det just sådant som många är intresserade av. Varför ligger skeletten, de flesta barnskelett, kvar i källaren i kyrkan i stället för att dateras och tas till vara? Varför finns det inget om vikingar på länsmuseet trots alla fynd som gjorts runt Kalmar? Varför är en båt viktigare än det som faktiskt utspelat sig här i byn? Var i Kläckeberga slog Nils Dacke läger innan han gick mot slottet för att kriga med Gustav Wasa? Var vid gamla stadsmuren hängdes hans huvud upp? Vad hände vid domarringarna i Skälby? Var ligger fornborgen i Västerslät? Bautastenarna? Är barnskeletten offer som offrades åt Thor och Oden, eller är de offer för digerdöden många hundra år senare? Skärpning länsmuseet och Destination Kalmar! Det finns så mycket intressant i trakten att ta vara på och visa upp för turister. Kan man inte tänka sig att datera skeletten och visa några i en monter i kyrkan? Ett samarbete mellan museet och kyrkan kanske? Eller för att vara ekonomisk, varför inte göra en skärmutställning på museet om vad som hänt här under vikingatiden? Hur det såg ut när de första kristna kom hit? Om våra försvarskyrkor som är nästan tusen år gamla? En skärmutställning i stället för de souvenirer som länsmuseet säljer i butiken. Man kunde göra ett usb-minne i form av Kläckeberga kyrka med foton och information digitalt.

Det finns mycket man kan göra billigt för att sprida information idag, man behöver inte kasta pengarna i sjön bokstavligt talat.

Jag hoppas på en förbättring av hur Kalmar ska visa upp en spännande historia för omvärlden, då kommer också fler turister hit. Det finns mycket historia av skilda slag här i trakten, den måste vi visa upp!

Om några dagar kommer jag att blogga igen och dela med mig av min research om Kläckeberga, visa bilder och ge lästips till de som vill veta mer. Håll utkik på bloggen! Trevlig sommar och tänk på att dricka mycket vatten i värmen.